Hidrofor cu peripeții

Cu vreo 5 ani in urma, bunicii mei s-au gândit sa-si facă baie. In anul de gratie 2009 am putut face prima “scăldare” in ea. Așa-i stilul lor, mai bine au ținut-o 20 de ani depozit de haine, decât s-o folosească. Ziceau ca e mai bine sa  o păstreze, decât sa o strice( mentalitate de comunist, evident!).

 Când i-au lovit batranetea, a zis s-o si facă, ca mai aiurea sa te duci in curte. Așa ca au găsit un amator de “instalator” care a luat cele mai penale materiale posibile si a trecut la treaba.

Hidroforul îl aveau, d-ala romanesc de prin 1994 cumpărat, cu pompa de IMEP din cate mi-am dat eu seama. In 2009 a mers cum a mers, deși i-au picat pe la pompa niște semeringuri, sa zicem ca erau mai vechi, si așa mai departe.

Dar de asta vara, a început cu fentele. Prima oara pierdea perna de aer. Era d-ala vechi fara membrana, si am schimbat intai manometrul, mai târziu si presostatul, după care problema cu perna de aer a dispărut, dar s-a ivit alta.

Si acum vine problema seioasa pe care nu o înțeleg. Se da drumul la apa intr-un moment oarecare. Si pompa pornește sa umple hidroforul, dar nu mai face fata sa-l duca la presiunea normala, pe vremea aia 1.8 bari parca erau puși sau 2, din presostatul original.

Mai târziu cu presostatul “nou” am ajuns si la 1.5 bari, cam aia era limita inferioara la care puteam sa-l reglez. Deși in perioada de “teste” am văzut cu ochii mei cum pompa a dus presiunea pana la 3 bari fara stres, ca acolo era reglat inițial, si s-a oprit la comanda presostatului. Deci pompa era capabila. Dar am zis ca nu au nevoie de presiune si mai bine sa fie pusa cat de jos se poate, ca sa evit orice problema pe viitor.

Eh, si de cate ori am tot făcut asta, de atâtea ori mă suna la maxim 2 zile sa-mi zică:

 “Nu se mai oprește”.

 Cerule! Am văzut si cu ochii mei, erau momente in care urca pe la 1.2 bari si mai sus nu. Apa in put vreo 3 metri peste sorb, pompa suna la fel ca in momentele in care reușea sa urce pana la 3 bari, dar nu putea sa facă “plafonul” ca sa fie decuplata de presostat.

Când a venit iarna s-au lăsat de sportul asta, eu după ce am făcut drumuri de m-am plictisit acolo le-am zis sa aducă un instalator bun, nu toți cârpacii.

 

Ei au decis ca mai bine ii dau maica-mii bani sa cumpere alt hidrofor, ca e hidroforul prost; bucata aia infecta de fier la care oricum schimbasem si presostatul cu unul “italian”(si cu ce chin, pana am găsit un niplu ca sa-l fixez am umblat 100km prin oraș), manometrul nou, pompa părea in ordine.

 

Ieri am fost sa car hidroforul nou de la magazin acasă, ca un hamal care sunt. A ales maica-mea nu știu ce “preparat” italienesc, parca vad ca d-ala cu pompa făcuta tot la IMEP si exportata de nea Copos; eu nu m-am băgat pentru ca le-am spus, sa cheme pe cineva cu experiența ca s-ar putea sa aibă aceeași problema si cu altul.

In fine, oricum la 550 de lei a luat unul decent, pompa de 900W, specificații peste ce ar fi fost nevoie acolo, si la aspirație si la împingere.

Azi s-a dus cu el, l-a montat tot un nepriceput si s-a întors fericita ca gata” totul e bine acum si ce nerozi am fost ca ne-am pierdut zile întregi chinuindu-ne cu ala vechi, ca ce grozav e cu asta nou!”

Si de vreo zece minute a sunat bunica-mea ca si asta face același lucru! Nu se mai oprește. Noroc ca l-a auzit, e si langa fantana făcut acel cămin, si pompa asta cică-i mult mai silențioasa, ca probabil ar fi mers pana se ardea.

Si după toata povestea asta eu am in cap următoarea întrebare: Unde e problema, domnule?”

Pot sa suspectez ca sunt momente in care curentul nu are suficient voltaj incat sa invarta pompa aia cum trebuie. Ca altfel nu-mi explic. Sau mai e o chestie in ecuație, in aceeași fantana are băgata si o pompa submersibila cu care scoate apa in galeți pentru pasări, sau mai uda prin gradina. Sa facă aia cumva suficienta agitație pe fundul apei incat sa se acopere sorbul de la țeava hidroforului cu nisip ceva?

Dar daca ar fi așa, nu s-ar vedea nisip prin apa care vine din hidrofor, ca sita aia e cam rara, ar putea trece nisip mai fin prin ea.

Dar parca varianta cu electricitatea e mai plauzibila… In fine, nu știu care o fi varianta reala pana la urma dar un lucru e sigur: Nu o sa mai gasesc  hidrof cum se făcea odată. Asta e limpede.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s